12.01.2012 18:24

Stanoviska představitelů ODS ke vstupu ČR do rozpočtové unie …

Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS

Podepsat bianco šek není odpovědné

Na rozdíl od ministra zahraničí Schwarzenberga jsem velmi opatrný a nespoléhám na to, že zatím nedokončený text mezivládní dohody dojednávaný v Bruselu bez nás bude výhodný i pro Českou republiku.
Stát i organizace chránící spotřebitele dlouhodobě apelují na občany, aby se chovali odpovědně a nepodepisovali bianco spotřebitelské smlouvy, které je mohou dostat do dluhové pasti. Stejný přístup bych očekával od ministra zahraničí a předsedy strany, která si dala odpovědnost do svého názvu.
Podepsat bianco šek bez důkladné analýzy jeho vlivu na Českou republiku za odpovědné nepovažuji. ODS bude trvat na tom, aby se vláda rozhodovala na základě znalostí všech faktů a dopadů, nikoli pod tlakem uměle vyvolané hrozby izolace v EU.

***

Jan Bauer, 1. místopředseda poslaneckého klubu ODS a předseda Výboru pro evropské záležitosti PS PČR

Reakce na výroky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga

Ministr zahraničí by měl primárně hájit zájmy České republiky a česká diplomacie by právě nyní měla tyto zájmy na půdě Unie aktivně prosazovat. Teprve nad finálním návrhem, který můžeme jako svébytný členský stát Unie ovlivnit, bude možné odpovědně rozhodnout o tom, zda vůbec je pro Českou republiku přijatelné se k novým pravidlům v Unii připojit. A také jakou cestou bychom tak měli učinit.

Silné výroky předsedy TOP 09 ve chvíli, kdy žádná dohoda není na stole, proto oprávněně budí otázku, zda TOP 09 chce skutečně mířit do tvrdého jádra Evropské unie, nebo k předčasným volbám na podzim.

Listopad 2017

« Říjen 2017 Prosinec 2017 »

Jan Čechlovský

Kontaktní místo: